BENS architecten, architect in Tessenderlo, Limburg

W O N I N G   B - V

Woning B-V   |   Tessenderlo

Verbouwen eigen woning

Fase: uitvoering

Binnenkort: interieurontwerp door KDN Design Studio


Dit is een bijzondere opdracht voor ons, we gaan namelijk onze woning verbouwen. Eind 2021 kochten we deze woning aan met het oog op een grondige energetische renovatie. Aangezien we in elk geval grote werken gepland hadden, hebben we uiteindelijk besloten om de woning meteen volledig aan te pakken om ze klaar te maken voor de toekomst. 


Het betreft een vrijstaande woning van 1973, die uiteraard niet voldoet aan de hedendaagse normen. Het energieverbruik van de woning is enorm en er wordt grotendeels gebruik gemaakt van een houtkachel als verwarming. De isolatie is verre van voldoende en de ruimte is niet optimaal gebruikt. Ook de tuin is voor een groot deel verhard en niet ecologisch aangelegd. Al deze zaken zullen we in 2022 aanpakken. 


Het dak zal volledig verwijderd worden aangezien dit nog een grote hoeveelheid asbest bevat. De eerste verdieping wordt opgetrokken in houtskeletbouw met een plat dak, om hier een volwaardig maar toch compact volume van te maken. De indeling van het gelijkvloers wordt beperkt veranderd om optimaal gebruik te kunnen maken van de oriëntatie en de zichten rondom. De keuken en eetkamer worden vooraan voorzien, aangezien dit de zuidoost kant van de woning is. De leefruimte wordt achteraan voorzien om toch maximale privacy te hebben en 's avonds nog te kunnen genieten van de laatste zon. Verder wordt er hier voldoende bergruimte voorzien, samen met een home-office en werkplaats. 


De eerste verdieping kent twee kanten. De oostkant is voorzien van de master-bedroom samen met een gekoppelde dressing. De dressing is zowel vanuit de slaapkamer toegankelijk als vanuit de nachthal. Als de slaapschema's niet op elkaar zijn afgestemd kan de één toch nog in de dressing zonder de ander te storen. De westkant van de woning is voorzien van kinderslaapkamers en logeerkamer, een ruime badkamer en een ruimte voor technieken en wasplaats. 


De tuin zal voor een groot stuk onthard worden t.o.v. de bestaande toestand. Er zal een bloemenweide worden aangelegd met een hoge ecologische waarde. De ontharding zorgt ook voor een betere waterhuishouding op het terrein. 

Moderne verbouwing bestaande woning door architect

Voorgevel nieuwe toestand


Moderne verbouwing bestaande woning door architect

Voorgevel nieuwe toestand


Moderne verbouwing bestaande woning door architect

Voorgevel bestaande toestand